De opbouw van netwerkverbanden tussen industrie, energie en logistiek komt volop op gang. De grenzen tussen de diverse sectoren vervagen, de productiviteit neemt toe en er ontstaan nieuwe bedrijfsmodellen. In april 2018 zullen HANNOVER MESSE en CeMAT een beter inzicht geven in het volgende niveau van Industrie 4.0. De digitalisering in de productie, genetwerkte energiesystemen en intelligente logistieke oplossingen zullen de manier waarop wij werken, zakendoen en leven radicaal veranderen.
Hannover. De mens en de machine – dat zijn de steunpijlers van de fabriek van de toekomst. Hun volledige potentieel kunnen ze echter pas benutten wanneer ze genetwerkt zijn. “Het samenspel van automatiseringstechniek, platformen en machinaal leren tilt Industrie 4.0 naar het volgende niveau“, aldus Dr. Jochen Köckler, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Deutsche Messe AG. “Met als centraal thema ‘Integrated Industry – Connect & Collaborate’ zullen de bezoekers uit de hele wereld kunnen beleven hoe de netwerking in de industrie totaal nieuwe vormen van zakendoen, werken en samenwerken tot stand brengt. Het resultaat daarvan: een grotere productiviteit, toekomstgerichte arbeidsplaatsen en nieuwe bedrijfsmodellen.“
Machine learning, platformen en genetwerkte robots voor de industrie
De fabriekstechniek wordt alsmaar krachtiger, industriële IT-platformen veroveren hun plaats op de markt, toeleveringsbedrijven zijn digitaal verbonden met hun klanten. Daarbij komen nog aanzetten tot machine learning, waarbij machines en robots de mogelijkheid krijgen om beslissingen te nemen.
“De HANNOVER MESSE is de plaats bij uitstek om deze razendsnelle ontwikkeling van Industrie 4.0 en de voordelen die ze met zich meebrengt te beleven“, benadrukt Köckler. “De vooraanstaande fabrikanten van automatiseringstechniek, de belangrijkste roboticaondernemingen ter wereld en de globale IT- en softwareconcerns maken van Hannover de wereldwijde hotspot voor Industrie 4.0.“
Razendsnelle netwerking van productie- en logistieke processen
De digitalisering is tegenwoordig al een van de voornaamste drijvende krachten van de logistiek. Het komt erop neer om complexe processen te beheersen en efficiënt te maken. “De klant wil alles – en liefst onmiddellijk“, zo beschrijft Köckler de uitdaging waarmee de sector van de handel op dit moment wordt geconfronteerd. In die sector zijn de processen echter amper geautomatiseerd. In de toekomst zullen echter nieuwe logistieke processen noodzakelijk zijn die aan de grote complexiteit van de leveringsketens beantwoorden. Dit begint al in de geautomatiseerde magazijnen, waar de processen door softwareprogramma’s worden gestuurd, robots de klok rond volledig zelfstandig door de hallen rijden en de correcte hoeveelheid goederen op het juiste tijdstip naar de plaats van bestemming brengen.
Ook productie- en logistieke processen worden steeds nauwer intelligent met elkaar verbonden om nog efficiënter en flexibeler en zodoende goedkoper te kunnen produceren. Op CeMAT kunnen de bezoekers die versmelting direct beleven. “Gezien de razendsnelle netwerking van logistiek en productieprocessen bieden wij de bezoekers uit de hele wereld een nooit gezien overzicht van de oplossingen voor de toekomst van de logistiek“, benadrukt Köckler.
Energie voor de productie en elektriciteitsnetten voor e-mobiliteit
De digitalisering verandert ook de energiemarkt. Innovatieve technologieën maken het elektriciteitssysteem flexibeler, verbinden sectoren intelligent met elkaar en nemen er nieuwe marktdeelnemers in op. Met haar onderdeel “energie” toont de HANNOVER MESSE niet alleen hoe industriële ondernemingen door een efficiënt energiegebruik enorme kosten besparen en een belangrijke bijdrage aan de klimaatbescherming leveren, maar ook hoe de omvorming van het energiesysteem een succes kan worden.
“Iedereen heeft het over de omschakeling naar duurzame mobiliteit. Het is echter een feit dat het elektriciteitsnet niet voorbereid is op e-auto’s“, zegt Köckler. De energiesector gaat ervan uit dat er in de toekomst aanzienlijk hogere belastingpieken zullen optreden dan tot nu toe het geval was. Bovendien is elektromobiel rijden enkel milieuvriendelijk en duurzaam wanneer de stroom uit hernieuwbare energiebronnen afkomstig is. Energieleveranciers en gemeentelijke elektriciteitsbedrijven spelen in op die megatrend en beginnen met het opbouwen van de noodzakelijke infrastructuur. Daartoe behoren een aanbod van oplaadpunten dat het hele grondgebied beslaat, de uitbouw van verdeelnetten en elektriciteitssnelwegen. Ook hiervan vormt netwerking een onvermijdelijk en essentieel onderdeel: de uitdaging bestaat erin het samenspel van hernieuwbare energiebronnen, opslagmogelijkheden en elektromobiliteit intelligent te optimaliseren. Köckler: “De oplossingen voor een elektriciteitsnet dat aan de vereisten van de e-mobiliteit tegemoetkomt, zullen op de HANNOVER MESSE worden voorgesteld.“
“De digitalisering van industrie, energie en logistiek gaat in sneltempo verder”, aldus Köckler. “De gevolgen van deze ontwikkeling beperken zich echter niet tot individuele sectoren of markten. Ze hebben betrekking op onze samenleving, net als de globale economie en de toekomstige arbeidswereld. Wie de kans wil grijpen om de toekomst mee te bepalen, mag in Hannover niet afwezig blijven. Enkel en alleen op de HANNOVER MESSE worden de digitalisering en de netwerking van industrie, energie en logistiek in hun volle omvang weergegeven.“
HANNOVER MESSE – Get new technology first!
De belangrijkste industriële vakbeurs ter wereld wordt van 23 tot 27 april 2018 in Hannover georganiseerd. Met haar centrale thema “Integrated Industry” is de HANNOVER MESSE de globale hotspot voor alle themagebieden rondom de digitalisering van de productie (Industrie 4.0) en de energiesystemen (Integrated Energy). Ze brengt vijf leidinggevende vakbeurzen op één enkele plaats bijeen: Industrial Automation, Motion & Drives, Digital Factory, Energy, Industrial Supply en Research & Technology. Mexico is het partnerland van de HANNOVER MESSE 2018.
CeMAT –De wereldwijd leidinggevende vakbeurs voor intralogistiek en supply chain management
Deze vakbeurs wordt om de twee jaar samen met de HANNOVER MESSE georganiseerd. De volgende editie van CeMAT zal van 23 tot 27 april 2018 plaatsvinden. Daar zal de complete sector zich aan de bezoekers voorstellen. Of het nu gaat om innovatieve en energiebesparende vorkheftrucks en vloertransportmiddelen, complexe volledig automatische productie-installaties, kranen, hef- en hijsgereedschap en hoogwerkers, stelling- en magazijnsystemen of de allernieuwste systeemsturingen en ontwikkelingen rondom Logistics IT – op CeMAT in Hannover zijn alle domeinen van de intralogistiek vertegenwoordigd. Automatische identificatiesystemen, robotlogistiek en verpakkingstechniek voor de intralogistiek ronden het aanbod af.