Het forum Logistics 4.0 werpt een blik in de toekomst
Het forum Logistics Solutions toont “best practice”–oplossingen uit verschillende sectoren
Hannover. Ook dit jaar biedt CeMAT opnieuw een uitstekend forumprogramma aan. Met vooraanstaande partners uit de sector, als de VDMA (Verband Deutscher Maschinen und Anlagenbau, het Duitse verbond voor machine- en installatiebouw), de BVL (Bundesvereinigung Logistik, de Duitse nationale vereniging voor logistiek), het Fraunhofer IML en het EHI Retail Institute zal CeMAT tonen welke mogelijkheden Logistiek-4.0-concepten bieden en welke “best practice”-oplossingen tegenwoordig al beschikbaar zijn. “In samenwerking met de HANNOVER MESSE bieden wij een uniek kennisplatform voor de digitalisering van de supply chain aan. Met meer best practice-oplossingen en innovaties dan waar ook ter wereld “, aldus Dr. Jochen Köckler, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Deutsche Messe AG.
Hieronder volgt een selectie:
Augmented en Virtual Reality in de logistiek – Wegen naar de toekomst van de wisselwerking tussen mens en machine
Het onophoudelijk voortschrijdende digitaliseringsproces stelt hoge eisen aan de interface tussen de mens en zijn gedigitaliseerde omgeving. Informatie moet de mens bij de uitvoering van zijn werk ondersteunen in plaats van hem te overbelasten. Het forum “Augmented en Virtual Reality in de logistiek – Wegen naar de toekomst van de wisselwerking tussen mens en machine“ toont welke de perspectieven zijn en stelt nieuwe oplossingen voor de wisselwerking tussen mens en machine voor. Experts uit de industrie en de onderzoekswereld zullen de huidige stand van de techniek voorstellen en een blik in de toekomst werpen. Daarbij gaat het om AR-oplossingen ter ondersteuning van operationele processen en om VR-oplossingen voor planning en training (sleutelwoord “gamification“). Het forum wordt door het Fraunhofer-Institut für Materialfluss und Logistik IML (Instituut voor materiaalstroom en logistiek) in samenwerking met het vakmagazine LOGISTIK HEUTE georganiseerd en zal op maandag 23 april van 13 tot 15 uur in het forum Logistics 4.0 in Hal 19/20 plaatsvinden.
Logistiek vastgoed in stedelijke ruimten
De groei van de steden en metropolen betekent niet alleen dat de logistiek met grote uitdagingen wordt geconfronteerd wat het verkeer betreft, maar ook met betrekking tot de opslag- en overslagcapaciteiten. Tegelijk zorgt de grote bevolkingsaangroei ervoor dat oppervlakten worden ontsloten voor de bouw van woonruimte op geringe afstand van de industrie en de logistiek. Onder invloed van de groei van de KEP-sector (koerier-, express- en pakketdiensten) is er ook in de binnenstad een bijkomende nood aan logistieke oppervlakten. Bij de ontwikkeling van logistiek vastgoed treden er daarom steeds grotere conflicten tussen tegenstrijdige doelstellingen op naargelang de eisen van sociale, ecologische of economische aard zijn. Welke technologische concepten, nieuwe bedrijfsmodellen of samenwerkings- en beheersmodellen zijn geschikt om deze conflicten tussen tegenstrijdige doelstellingen op te lossen? Bestaan er internationale best practices en ervaringen die bruikbaar kunnen worden gemaakt voor Europa of voor Duitsland? Het door de BVL georganiseerde forum zal op maandag 23 april van 13 tot 15 uur in het forum Logistics Solutions in Hal 21 plaatsvinden.
Digitalisering in de magazijnlogistiek
In het kader van de digitalisering houden nagenoeg alle bedrijven zich bezig met de vraag welke strategieën en oplossingen in de toekomst voor hen van belang zullen zijn. Toch is het vaak onduidelijk waar het concrete nut van de digitalisering zich situeert. Dat heeft ook betrekking op de technologische evolutie in het magazijn. Vele bedrijven worden geconfronteerd met de uitdaging om te achterhalen welke nieuwe magazijntechnologieën geschikt zijn voor hun behoeften. Het aanbod van gevestigde en nieuwe technologieën is echter bijzonder groot en het is niet altijd gemakkelijk om de meerwaarde ervan te herkennen en correct in te schatten. Dit is wat aan bod komt in het door de BVL georganiseerde forum “Digitalisering in de magazijnlogistiek“. De gelijknamige werkgroep heeft zowel magazijntechnologieën geïdentificeerd als het nut ervan beoordeeld en stelt de resultaten van die oefening in een gesprek met gebruikers en aanbieders van innovatieve technologieën op CeMAT voor. Het forum zal op dinsdag 24 april 2018 van 13 tot 15 uur in het forum Logistics Solutions in Hal 21 plaatsvinden.
Start-ups in de logistiek
Wie het over digitalisering heeft, kan het thema “start-ups” niet negeren. De innovatieve bedrijfsmodellen van deze jonge, agiele ondernemingen bieden technologiegedreven oplossingen aan die zich met de volledige logistieke waardeketen bezighouden. Ze werken aan de digitalisering van transporten, voorraadbeheer, contractlogistiek of last mile-levering. Ze maken gebruik van het grote aantal transacties en de grote hoeveelheden gegevens van de sector om groei- en innovatiestrategieën uit te dokteren. Welke kansen bieden zich voor de industrie en de logistieke sector? Welke rol kunnen collaboratie- en gegevensuitwisselingsplatformen voor de samenwerking tussen gevestigde ondernemingen en start-ups spelen? Inspirerende sprekers, demo’s en pitchsessions in een dynamische omgeving nodigen ertoe uit om nieuwe contacten te leggen en nieuwe mogelijkheden in het leven te roepen. Het door de BVL georganiseerde forum zal op dinsdag 24 april 2018 van 15 tot 17 uur in het forum Logistics 4.0 in Hal 19/20 plaatsvinden.
De iets andere collega: samenwerking tussen mens en robots in de “social networked industry”
De ontwikkelingen die gericht zijn op het opbouwen van netwerken en het uitbouwen van oplossingen van de Industrie 4.0 leiden tot een nieuwe wisselwerking tussen mens en machines. Het forum biedt enerzijds een inzicht in de industriële ontwikkeling en de toepassing van technische oplossingen van de Industrie 4.0 in de logistiek. Anderzijds weerspiegelt het de stand van het arbeidsonderzoek over de veranderingen die daardoor in de industriële arbeidswereld ontstaan. Individuele thema’s hebben betrekking op de samenwerking met autonoom werkende transportsystemen, goederenbehandelingsinstallaties of intelligente bakken en bedrijfsinrichtingen, als onder andere stellingen. De bijdragen kaderen in de context van de visie van een “social networked industry”, waarin mensen en machines als partners met elkaar verbonden zijn. Het forum wordt door het Fraunhofer-Institut für Materialfluss und Logistik IML (Instituut voor materiaalstroom en logistiek) in samenwerking met het vakmagazine LOGISTIK HEUTE georganiseerd en zal op dinsdag 24 april van 13 tot 15 uur in het forum Logistics 4.0 in Hal 19/20 plaatsvinden.
Bakkenmagazijntechniek/retourenbeheer/e-commerce
Doordachte en efficiënte processen zijn een beduidende succesfactor in de onophoudelijk veranderende logistiek. Een bijzondere uitdaging wordt gevormd door het stijgende aandeel van de e-commerce in de sector. Vooral de arbeidsintensiviteit van de opslag, de commissionering en de verpakking van producten in de batchgrootte 1 leidt tot een verandering in de manier van denken in de sector. Welke nieuwe logistieke concepten op het gebied van bakkenmagazijntechniek, maar ook van retourenbeheer in de toekomst voor een toename van de efficiëntie kunnen zorgen, wordt in een forum van experts besproken. Het forum wordt door het Fraunhofer-Institut für Materialfluss und Logistik IML (Instituut voor materiaalstroom en logistiek) georganiseerd en zal op woensdag 25 april van 10 tot 12 uur in het forum Logistics Solutions in Hal 21 plaatsvinden.
Agiel rojectbeheer
De wortels van het agiel projectbeheer gaan terug tot het midden van de jaren 1990. Destijds bleek in de softwareontwikkeling dat traditionele methoden voor digitale projecten niet ideaal waren. Nu zorgen actuele trends ervoor dat de meest uiteenlopende bedrijfssectoren van agiele methoden kunnen profiteren. Het vakforum “Agiel projectbeheer“ toont welke voordelen agiele methoden bieden en wanneer bedrijven daar gebruik moeten van maken. Het forum richt zich tot projectmanagers, supply chain management-verantwoordelijken, IT-managers, logistieke managers van productieondernemingen en change managers. Het forum wordt door SALT AG georganiseerd en zal op woensdag 25 april van 10 tot 12 uur in het forum Logistics 4.0 in Hal 19/20 plaatsvinden.
Orderpicking in het teken van Industrie 4.0
Tot op vandaag gebeurt de orderverzameling voor 90 procent manueel. Daarin zal gezien de razendsnelle technische ontwikkelingen rond Logistiek 4.0 en de voordelen die automatische systemen op het gebied van rendement, snelheid en veiligheid bieden in de toekomst verandering komen. Dat is ook dringend noodzakelijk, aangezien de in het magazijn opgeslagen hoeveelheden wegens de constante groei van de onlinehandel onophoudelijk blijven stijgen. Tegelijk wordt het wegens de demografische veranderingen voor bedrijven alsmaar moeilijker om geschikt vakkundig personeel te vinden. Zodoende komen geautomatiseerde systemen en een autonome orderverzameling steeds meer in het middelpunt te staan. Experts en vooraanstaande fabrikanten stellen best practice-voorbeelden voor en blikken vooruit naar de veranderingen die de orderverzameling in de komende jaren zal ondergaan. Het forum wordt door de Deutsche Messe AG samen met het vakmagazine MM Logistik georganiseerd en zal op woensdag 25 april van 15 tot 17 uur in het forum Logistics Solutions in Hal 21 plaatsvinden.
Robotics4Retail
Tot op vandaag zijn de processen in de handel nog maar amper geautomatiseerd. Het grootste deel van het werk wordt door mensen gedaan, aangezien ze wegens hun cognitieve vaardigheden nog altijd veel voordelen bieden tegenover robots. Nieuwe technologieën zouden daar in de komende jaren echter verandering kunnen in brengen: rijdende robots, mobiele grijprobots of transportdrones kunnen in het magazijn, maar ook op het POS (verkooppunt) ondersteuning bieden. Wegens de omnichanneloplossingen wordt de sector van de handel voor grote logistieke uitdagingen gesteld, aangezien de behoefte aan realtimeoplossingen toeneemt. Wanneer nieuwe centrale goederenmagazijnen worden gebouwd, worden robotica- en automatiseringsoplossingen nu al consequent in aanmerking genomen. Daarbij worden tal van technologische innovaties aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van autonome mobiliteit, augmented reality-oplossingen en artificiële intelligentie. Het forum Robotics4Retail richt zich tot logistieke en IT-verantwoordelijken in de sector van de handel en tot logistieke dienstverleners. Het wordt door het EHI Retail Institute georganiseerd en zal op donderdag 26 april van 13 tot 15 uur in het forum Logistics Solutions in Hal 21 plaatsvinden.
Deutsche Messe AG
De Deutsche Messe AG is een wereldwijd leidinggevende organisator van vakbeurzen voor investeringsgoederen in binnen- en buitenland. Met een verwachte omzet van 357 miljoen euro in 2017 is de onderneming een van de vijf grootste Duitse vakbeursorganisaties. Tot haar eigen evenementenportefeuille behoren vooraanstaande internationale vakbeurzen als (in alfabetische volgorde) CEBIT (businessfestival voor innovatie en digitalisering), CeMAT (intralogistiek en supply chain management), didacta (onderwijs), DOMOTEX (tapijten en vloerbedekkingen), de HANNOVER MESSE (industriële technologieën), INTERSCHUTZ (brand- en civiele bescherming, redding en veiligheid), LABVOLUTION (laboratoriumtechniek) en LIGNA (houtbewerking en bosbouwtechniek). Daarnaast vormt het beursterrein regelmatig het schouwtoneel voor gastevenementen die leidinggevende vakbeurzen voor hun respectieve sector zijn: AGRITECHNICA (DLG; landbouwtechniek) en EuroTier (DLG; veehouderij), EMO (VDW; gereedschapsmachines), EuroBLECH (Mack Brooks; plaatstaalbewerking) en IAA Nutzfahrzeuge [bedrijfsvoertuigen] (VDA; transport, logistiek, mobiliteit). Met meer dan 1 200 werknemers en 58 sales partners is de Deutsche Messe in zowat 100 landen aanwezig.