De volgende LIGNA vindt plaats in Hannover van 22 t/m 26 mei 2017 en heeft een nieuwe indeling. De nieuwe structuur geeft een beter beeld van de werksituatie waarin veel bezoekers zich tegenwoordig bevinden. Er is geen duidelijke scheidslijn meer tussen vakman en grote bedrijven, de bedrijfsgrootte is niet meer bepalend voor de keuze van machines en het onderscheid tussen massief hout en plaatmateriaal is in veel gevallen niet relevant meer. De nieuwe indeling weerspiegelt de inspanningen van de organisatoren van de LIGNA om de beurs zo efficiënt en zo productief mogelijk te maken, zowel voor bezoekers als voor exposanten.
Hannover. „De LIGNA is de belangrijkste beurs voor de houtbranche en een marktplaats voor innovatie op wereldschaal. De nieuwe indeling toont de belangrijke ontwikkelingen in de markt en biedt goede perspectieven voor de toekomst. Wij zorgen ervoor dat de LIGNA sterk kan blijven“, aldus Dr. Bernhard Dirr, voorzitter van de VDMA, de Duitse vereniging van fabrikanten van houtbewerkingsmachines tijdens de afsluitende persconferentie van de LIGNA 2015.
De meest opvallende verandering is de samenvoeging van de drie gedeelten die eerder gewijd waren aan houtbewerking: massief hout, meubelindustrie en houtbewerking door de vakman. Ze worden nu gecombineerd in de nieuwe categorie “Gereedschappen en machines voor maatwerk- en serieproductie”. De productietechniek van kleine en middelgrote bedrijven vertoont steeds meer overeenkomsten met die van grotere, industriële bedrijven. Er is niet langer een duidelijk verschil tussen de twee. Men ondervindt dit met name in Europa, waar vakmanschap een lange traditie heeft. Voor exposanten en bezoekers van buiten Europa was het onderscheid tussen de twee gebieden altijd al minder zinvol. Veel bedrijven richten zich bij hun productie niet uitsluitend op massief hout of houtplaat. Daardoor kunnen fabrikanten een breder assortiment machines aanbieden. Door de nieuwe indeling van de LIGNA worden de onderlinge relaties van de verschillende deelgebieden en technieken duidelijker. Beursbezoekers op zoek naar oplossingen hebben voortaan een beter overzicht en vinden hun doel sneller.
- Exposanten die gericht zijn op de bewerking van massief hout, komen in hal 27 te staan. Ze bevinden zich daar dicht bij de aanbieders van techniek voor zagerijen in hal 25. De nauw verwante houtbouwsector bevindt zich daarnaast in hal 13.
- Door de plaatsing van de sectoren oppervlaktebewerking in hal 17 en houtplaatproductie in hal 26 wordt de synergie tussen deze twee beter ondersteund.
- Door de plaatsing van de sectoren oppervlaktebewerking in hal 17 en houtplaatproductie in hal 26 wordt de synergie tussen deze twee beter ondersteund.Het gedeelte “Energie uit hout” komt naast de houtplaatproductie.
- De automatiseringstechniek krijgt dankzij de plaatsing in de centraal gelegen hal 16 een sterker accent.
Dr. Jochen Köckler, bij Deutsche Messe verantwoordelijk voor de LIGNA, zei over het nut van de veranderingen voor bezoekers: “De LIGNA brengt elkaar aanvullende technologieën dichter bij elkaar. Ondanks de grote omvang zullen bezoekers er gemakkelijk hun weg weten te vinden. De efficiëntere beurs is voor hen zeker een voordeel.”
Door de nieuwe indeling veranderen bijna alle exposanten van plaats. De organisatoren Deutsche Messe AG en VDMA hebben de planning aanmerkelijk vervroegd om in overleg met de beursdeelnemers een optimale plaatsing mogelijk te maken.